'lk geloof echt dat de Ajax-spelers het erg gevonden hebben, dat ik Ajax verliet.
En dat vind ik een prettige gedachte.'
Ruud Geels over zijn begin in Brussel, en zijn gevoelens van onvrede over het bestuur van Ajax.

Ruud Geels aan het begin van een uitermate gezellig verblijf in diens riante optrekje juist buiten Brussel. De door hem geuite veronderstelling klopt voor zover het zijn ervaringen met Anderlecht betreft. Na drie weken voorbereiding kun je nog geen afgewogen oordeel over een nieuwe werksituatie hebben. Maar er blijft buiten Anderlecht, dat uiteraard toch ter sprake komt, zo veel met Geels te bespreken dat we zijn verhaal in een monoloog hebben moeten persen. De thema's: het prettige afscheid van zijn Ajax-collega's, het onprettige afscheid van het Ajax-bestuur, de gemiste kans van PSV, de nieuwe scoringsdriften en ten slotte een nieuwtje: Ruud Geels is beschikbaar voor Oranje, Jan Zwartkruis zal niet tevergeefs een beroep kunnen doen op Neerlands meest regelmatige prijsschutter. En dat kan best wel eens interessant zijn.


In de zomer van 1974 haalt technisch directeur Hans Kraay,
spits Ruud Geels over om bij Ajax een vierjarig contract te tekenen.


"Nee, zet het huis maar niet op de foto. vind ik zo, eh... poenerig, kan me voorstellen dat ze zich daar in Nederland aan ergeren. Ze kunnen het trouwens maar moeilijk geloven, al die jubelverhalen over het bestaan van Nederlandse profs in België. Het is ook nauwelijks te geloven, maar wel waar. Eerlijk, ik waan me op vakantie, ik heb 't zó naar m'n zin. Er is een innerlijke rust in me gevaren, die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Zoals ik hier gevestigd ben, kan me eenvoudíg niet opgejaagd voelen. Werk zelfs af en toe op m'n knietjes in de tuin, heb ik nog nooit gedaan. En ik heb dingen in huis gedaan, die ik, met die twee linker handen, voor onmogelijk heb gehouden. Moet je nou 'ns naar buiten kijken, de natuur alleen al, fantastisch. En zo rustig is het hier, dat wij de laatste maanden geen krant gelezen hebben. Liedekerke... dacht je dat ze daar de krant bestelden? Voor die twee, drie abonnees?"


Vele Ajax-wedstrijden werden beslist door een treffer van Ruud Geels.
Zo ook Ajax - AZ'67 1-0, januari 1977Ruud Geels in duel met Jan Peters van NEC / NEC - Ajax 0-0, mei 1977

"Zeg 'ns, hoe gaat het met Ajax? Al gezien hoe ze spelen? Nee? Jammer! Ben ik benieuwd naar, ja. Voel me echt nog een beetje betrokken bij die club, nee, bij de jongens, van het bestuur moet ik niet zo veel hebben. lk had er best willen blijven. Omdat ik 't in de groep zelf best naar m'n zin had. Prettige collega's, inderdaad. Dat afscheid van ze herinner ik me nog lang. De laatste trip. Noorwegen. Bergen. We spelen tegen de plaatselijke club, die vroegere EC-tegenstander van FC Twente, weet je wel. Winnen met 12-1, schop er zelf zes in, moest er in de tweede helft uit. Volgende tegenstander was Manchester United. Winnen wéér, 3-0 ditmaal, drie goals van mij. Wat gebeurt er? Spelers en coaches van Ajax maken een erehaag voor mij, toen ik het veld verliet. Hadden ze afgesproken. lk geloof echt dat ze het erg gevonden hebben, dat ik Ajax verliet. En dat vind ik een prettige gedachte."


Hans Erkens tilt Ruud Geels op na zijn winnende treffer
tegen FC Amsterdam / Ajax - FC Amsterdam 1-0, november 1976De topper Ajax - Feyenoord om de landstitel in het seizoen 1976/1977
werd mede beslist door een strafschop van Ruud Geels / Ajax - Feyenoord 2-1

"Het bestuur wilde er alleen niet aan, hè, aan dat driejarige contract, dat ik verlangde. Ze wilden wel, maar voor een lager bedrag dan ik in m'n hoofd had en ook lager dan ik in de voorgaande jaren verdiend had. Heb ik nooit kunnen begrijpen. Je kunt toch niet om mijn prestaties heen bij Ajax. ln die vier jaar dat ik er zat, werd ik steeds topscorer. Gemiddeld 31 goals per competitie. ls nog nooit gebeurd in Nederland. Dat lijkt me niet niks en het is zeker geen bluf, hè. En weet je waar ik ook niets van begrepen heb? Dat Van Praag Bekeffy plotseling toezegde, dat ik voor minder dan de helft kon vertrekken van datgene wat Ajax een jaar tevoren kon krijgen. Dat was anderhalf miljoen, reken maar uit dus. En Van Praag heeft zich aan die afspraak gehouden, tot mijn grote verbazing."


Dick Schoenaker en Ruud Geels vieren een Ajax-treffer in het seizoen 1976/1977


Ook in seizoen 1977/1978 maakte Ruud Geels het de
Feyenoord-defensie erg lastig / Ajax - Feyenoord 2-2, september 1977

"God, wat heb ik me de afgelopen jaren vaak kwaad gemaakt op het bestuur van Ajax. Kijk, ik had een contract van vier jaar getekend. Dan moet je niet zeuren, de consequenties daarvan aanvaarden, óók als zich tussentijds nieuwe mogelijkheden voordoen. Ten slotte kun je het maken en falen bij een club, dat is hun risico. Toen er dan ook voor het eerst een kandidaat kwam, FC Köln, twee jaar geleden nu, heb ik ze doorgestuurd naar het bestuur: probeer het daar maar rond te maken. Ajax heeft me toen in de waan gelaten, dat ik mocht vertrekken, mits er een aanvaardbaar bod op me werd uitgebracht."


In het seizoen 1976/1977 scoorde Geels in de thuiswedstrijd tegen
FC Utrecht maar liefst vijf keer / Ajax - FC Utrecht 7-0, oktober 1976


'Het is alsof ik weer helemaal opnieuw begin. Trainen vind ik op dit moment heerlijk.
We hoeven niet driemaal daags aan te treden, zoals bij Ajax in de beginfase,
want men is erg benauwd voor oververmoeide spelers bij Anderlecht.'

"Dat heeft mij een zenuwentijd opgeleverd. Veel onrust. Druk op mij, m'n vrouw en de kinderen. En toen dat redelijke bod, anderhalf miljoen nota bene, een jaar geleden door Anderlecht werd uitgebracht, werd er ineens gezegd: "Geels is niet te koop." Ja, dat vond ik een Iuizenstreek. Daar zijn alle problemen eigenlijk door ontstaan. Jammer hoor, want wie is er nou mee opgeschoten. Het is toch treffend, dat al die spelers van Ajax min of meer met ruzie vertrekken. Rep, ruzie, Gerrie Mühren, moeilijkheden, Suurbier die zelfs zeven meier voor z'n pak nog moest neerleggen. Hulshoff problemen, Dusbaba, omdat Van Praag bepaalde financiële toezeggingen niet nakwam, Haan bonje, dat kan toch geen toeval zijn..."'lk krijg trouwens nog meer geld van Ajax.
Een wedstrijdpremie van 2000 gulden, die van het duel tegen NEC.'

"Nou ik weer. Ze hebben me een boete opgelegd van 3500 gulden, omdat ik niet ben komen opdagen voor die afscheidswedstrijd van Cruijff met Ajax in Barcelona. Dat klopt inderdaad, maar Ajax wist, dat ik niet zou komen en ik hoefde ook niet te komen en afgezien daarvan is een boete van 3500 gulden afgeschreven van mijn laatste salaris, natuurlijk een belachelijk bedrag. Laat ik het hele verhaal maar vertellen."


De specialiteit van Ruud Geels is toch wel 'het kopduel'
zoals op deze foto tijdens de wedstrijd FC Den Haag - Ajax 0-3, april 1978

"Op een gegeven moment stapt Van Praag naar me toe en begint over die Cruijff-wedstrijd. Als ik kan speel ik mee, heb ik gezegd, want ik had er best aardigheid in, speciaal nu het voor Cruijff was. Wat blijkt? Die wedstrijd wordt gepland op de 27e mei. Onmogelijke datum voor mij, want juist die dag verhuisde ik van Haarlem naar Brussel, een hele toestand met al die douanepapieren, daar kon ik uiteraard m'n vrouw alleen niet mee opzadelen. Heb ik ze ook verteld. De donderdag voor de 27e heb ik van iedereen bij Ajax afscheid genomen, ze probeerden me nog over te halen omdat ze praktisch met een B-elftal moesten afreizen, maar helaas, het ging echt niet. Daar is die nou op niets gegronde boete uit voortgevloeid."


Jaap van Praag en Ruud Geels toosten op de landstitel van Ajax, mei 1977


Doelpunt van Ruud Geels tegen Telstar / Ajax - Telstar 7-0, maart 1978

"Want wat is het geval? Per brief van Ajax, getekend door Van Praag, de voorzitter, en Brandsteder, de penningmeester, is aan Anderlecht bevestigd dat ik daar vanaf 25 mei 1978 in dienst ben. Wat wil men nou? Ik heb eerst nog willen bellen, rnaar vervolgens besloten de VVCS in te schakelen. Gelijk Karel Jansen gebeld, de zaak uitgelegd, goed, dat komt wel in orde, dat geld moeten ze sowieso storten."


Ruud Geels en Niels Overweg strijden om de bal / Ajax - FC Twente 4-1, april 1978


Karikatuur van Ruud Geels in het programmaboekje uit het seizoen 1976/1977

"lk krijg trouwens nog meer geld van Ajax. Een wedstrijdpremie van 2000 gulden, die van het duel tegen NEC. Je kunt je die toestand nog herinneren van het publiek dat zich tegen me keerde? Daar was ik knap van onder de indruk. Rolink zei toen tegen mij, er maar eens een paar dagen tussenuit te trekken. Heb ik gedaan, ben naar m'n zomerhuisje in St. Maartenszee geweest. Liep als het ware in de ziektewet, maar toch, aan het einde van de maand zijn er twee ruggen ingehouden. Van Praag aan geschoten. "Natuurlijk Ruudje, die krijg je nog, is een vergissing, zal direct de administratie bellen," zei Van Praag, arm over je schouder, je kent dat wel."


Europa Cup-hoogtepunt van Ruud Geels bij Ajax, hij scoort het openingsdoelpunt
tegen Levski Spartak in Sofia / Levski Spartak Sofia - Ajax 1-2, oktober 1977In het voorjaar van 1978 scoort Ruud Geels vlak voor tijd een belangrijke gelijkmaker
in De Kuip tegen Feyenoord / Feyenoord - Ajax 1-1, februari 1978

"Maar ik heb ze niet gekregen, hè, nee, nee. Betekent dat ik van Aax nog 5500 gulden te goed heb - en dat is geen leuk vertrek. Ach, er valt nog veel meer te vertellen, maar Iaat ik ophouden, als dat geld eenmaal is uitgekeerd zal ik zonder rancunes op Ajax terugkijken. Ten slotte heb ik er tot nog toe m'n beste periode als voetballer meegemaakt. Dat vooral blijf je je herinneren."

"Normaal gesproken had ik nu bij PSV gespeeld. lk heb een bespreking met Bekeffy en Van Gelder in Den Bosch gehad. Mijn verlangens gedeponeerd, was geen probleem voor PSV. Transferprijs ook niet. Met andere woorden: de zaak was m.i. in kannen en kruiken, het wachten was op een telefoontje van Van Gelder om het definitieve contract te ondertekenen en een medische keuring te ondergaan."

"lk wachten, wachten, geen bericht van Van Gelder. lk dacht nog, die heeft het druk met de Europa Cup, maar ook nadat PSV terug was van Bastia hoorde ik niets. Wat gebeurt er? Anderlecht komt ertussen. En verlangt van mij de zaak achter elkaar af te wikkelen, anders zou er geen zaak zijn. Heb ik gedaan. Moest ik gaan wachten op PSV, dat misschien nooit meer terugkwam? Wist ik veel of er binnen het bestuur of in de spelersgroep plotseling bezwaren ontstaan waren. Die dingen gebeuren, hoor."

"lk heb 't niet zo aardig van Van Gelder gevonden dat hij tegenover wat kranten gezegd heeft zich in Geels vergist te hebben, omdat hij z'n afspraken niet nagekomen is. Wat nou? Hij zou mij bellen, niet andersom. En heeft dat niet gedaan. lk heb 'm nota bene nog opgebeld, toen de zaak met Anderlecht beklonken was. Was ik niet verplicht, maar leek me wel netjes. Dat vond Van Gelder aan de telefoon ook. En Rijvers heb ik het ook uiteengezet. Na PSV - Ajax, 2-3 en drie goals van mij. Hij vond het verschrikkelijk, zei hij, dat het niet was doorgegaan, jammer van wat men nadien een communicatiestoornis is gaan noemen."

"PSV trok me geweldig. De atmosfeer lijkt me identiek aan die je in België aantreft en dat Iigt mijn karakter toch beter dan, zeg maar, Amsterdam. Aan de andere kant, wie weet waar het goed voor is geweest uit Nederland te vertrekken. Dat gaat ook vervelen, hè, steeds dezelfde clubs en steeds dezelfde tegenstanders. Je kunt ze uittekenen, nietwaar."

"Laat ik PSV overigens waarschuwen voor Fenerbahce. ls een ploeg die niet onderschat moet worden. We hebben er vorige week tegen gespeeld. Verloren, 3-0. Hele knappe ploeg, vooral die voorhoede, vreselijk gevaarlijk. Echt, we waren kansloos, ook al omdat nogal wat spelers niet zo gemotiveerd waren. Ze spelen er met twaalf man, want dat publiek gaat tekeer als een stel waanzinnigen en beïnvloedt ongetwijfeld de scheidsrechter. Onze keeper. Munaron, is er nog uitgestuurd, omdat-ie een met gestrekt been inkomende spits een klap op z'n gezicht gaf. Goethals het veld op, wilde de wedstrijd staken hè, er is ook een kwartier niet gespeeld. Natuurlijk had dat Anderlecht geld gekost, en daar sluiten ze dergelijke partijen voor af. Of ik mensen van het bestuur naar beneden heb zien komen? Ja, inderdaad, de administrateur, maar wat-ie met Goethals besproken heeft weet ik niet. Ik houd me afzijdig van zulke incidenten, kijk het van een afstandje aan."

"Het is alsof ik weer helemaal opnieuw begin. Trainen vind ik op dit moment heerlijk. We hoeven niet driemaal daags aan te treden, zoals bij Ajax in de beginfase, want men is erg benauwd voor oververmoeide spelers bij Anderlecht. Vind ik wel prettig, sterker nog, het is ideaal voor mij, ik heb nu eenmaal een broertje dood aan al dat trainen. Als ik m'n basisconditie eenmaal heb, en die heb ik nu, heb ik niet veel meer nodig, want sprinten, ach dat is een gave, heb je, of heb je niet. lk kijk alweer uit naar de volgende wedstrijd, een gevoel dat ik in tijden niet gehad heb. lk ben dus gemotiveerd, eigenlijk als nooit tevoren, Anderlecht kan wat van me verwachten."

"Dat zelfvertrouwen heb ik wel, ja. Waarom zou ik hier niet scoren, zoals ik bij Ajax en al die andere clubs wel gedaan heb? Bovendien, hier loopt zo veel méér kwaliteit. Eén van de beste ploegen van Europa. Het zal nog een heel gevecht worden wie er allemaal in de basis staan, al maak ik mezelf helemaal geen zorgen over mijn positie."


Ook in het voorjaar van 1978 wordt de eerste frictie tussen Geels en het Ajax-bestuur duidelijk

"Of ik mijn hoofd van rechts naar links, van Ling naar Rensenbrink moet wenden om veel te kunnen scoren? Valt wel mee. Tot nog toe is er veel van rechts gekomen. Robbie draait nog niet, maar dat komt ongetwijfeld, als je zo veel klasse in huis hebt. lk ga er vanuit dat het de ploeg zeker nog twee à drie maanden zal vergen voor mijn kwaliteiten optimaal benut worden. Anderlecht is het ten slotte niet gewend met een specifieke spits te spelen. Men heeft het jarenlang zonder gedaan, reden waarom er veel breed gespeeld wordt. En ik word hier ook meer ingeschakeld als voetballer, die ervaring heb ik al. Kan ik alleen maar prettig vinden, omdat ik ervan overtuigd ben meer te kunnen dan uitsluitend koppen, zoals veel mensen veronderstellen."


In maart 1978 wordt het vertrek van Ruud Geels definitief.
Anderlecht neemt de topscorer van Ajax over.

"Dat stoort me wel 'ns, ja. lk heb video-opnames, slow-motions van mezelf, dan zie ik trucen, waar ik me over verbazen kan. Bij Ajax hoefde ik het niet te doen, meevoetballen, daar moest ik voorin blijven, omdat wij al met zo weinig spitsen speelden. Zal bij Anderlecht anders zijn. lk heb al enkele één-twee's gemaakt, die ik bij Ajax nooit zo heb kunnen uitvoeren. Scoren blijft uiteraard primair staan. Speel liever slecht dan niet scoren. Zit ik echt mee, hoor, als ik die goal een wedstrijd oversla. En zeker als het een tweede wedstrijd wéér gebeurt. Ach, dat gevoel ken ik nu al jaren, zal wel nooit meer veranderen, ik voetbal en denk nu eenmaal in goals."


Geels vertelt in zijn woning in Liedekerke:
'Bij Ajax hoefde ik het niet te doen, meevoetballen,
daar moest ik voorin blijven, omdat wij al met zo weinig spitsen speelden.
Zal bij Anderlecht anders zijn.'


Met zijn nieuwe teamgenoten bereidt Anderlecht zich voor op de eerste
grote wedstrijden in het nieuwe seizoen, te beginnen deze maand met het Amsterdam 703-toernooi.

<<< Home